Skip to main content Skip to search

Verilen siparişler
aynı gün teslim

Siparişlerinizi Whatsapp aracılığı ile
kolay ve hızlı bir şekilde verebilirsiniz.

+90 506 930 73 53
+90 232 631 13 23

Bilgilendirme

Guzmanya çiçeği

Guzmanya Çiçeği, uzun süre bozulmadan duran yaprakları nedeniyle süs bitkisi olarak satılmaktadır.

Guzmania ismi İspanyol eczacı ve doğa bilimcisi Anastasio Guzman ile ilgilidir.Ölümünden sonra meslektaşları bu türlere ona ithafen Guzmania adını vermişler.

Türleri

120’yi aşkın tür arasında en çok G. lingulata ve G. sanguinea süs bitkisi sektöründe kullanılır. En tanınmışı Guzmania lingulata (scarlet star) türüdür. İkinci sırada yaprakları da renkli olabilen Guzmania sanguinea türü gelir.

Bakımı

Aldığınız guzmanyanın toprağını değiştirmemek gerekir.Guzmanya normal bitkiler gibi değildir. Çiçek açtığı zaman ölüm süreci başlar. Tam bu sırada dipten hızla yeni fideler üretmeye koyulur. Bütün hayati birikimini onlara aktarmaya başlar. Eğer bulunduğu odada şartlar aşağıda istenilen gibi değilse yeni fide üretemeyecektir.Üretse de onlar büyüyemeyecek ve zamanla öleceklerdir.

Guzmanyanın çiçeği bozulunca dipten kesip atın. Artık kendi varlığı yeni fidelere dönüşecektir. Bakımına ciddiyetle devam edin.

Evde Bakım

Guzmanyalar gece karanlık saatler boyunca biraz serin ve çok havadar ortam ister. Tıpkı orkideler gibi.Serin ve Nemli bir ortam ister.

Ocak-Şubat-Mart aylarında direkt güneş ister.

Nisan – Kasım arasında filtrelenmiş güneş olması lazım.Yani güneş tül ardından yapraklara ulaşıp hafifçe ısıtabilmeli. Çok fazla ısıtmamalı.Güneş hiç ısıtmazsa iyi değil. Gece ortam havadar olmalı. Guzmanyaların sağlıklı fotosentez yapabilmeleri gelişime ve yaşama devam edebilmeleri bu iki şarta bağlıdır.

Sık sık açık pencere karışısında havalandırılması şart olduğundan dolayı havası çok kuru illerimizde yaz boyunca nemliliği sağlamak gerekir.Altına bir su dolu tabak koyarak yada üzerinde ince ayarından su fıslatılabilir.

Sulama ve besleme

Toprak ıslatıcılığını yitirince hemen sulamayın. Toprağın nemliliğinin de hafifçe azalmasını bekleyin sonra sulayın.

Sulamadan daha önemlisi yaprak aralarına su doldurmaktır. Çiçek kısmınına değil, yaprak aralarına su doldurun. Bu işi sadece ısı gelişimine yeterli olduğu zamanlarda yapmalısınız. Suyu birkaç günde bir değiştirin. Su mutlaka oda ısısında veya bir iki derece daha ılıkça olmalıdır.

Ayda bir sıvı çiçek besinlerden verilebilir.Yaprak aralarına besinli su vermeyi ise ayda bir veya iki defa yapın. Bunda besini suya 4 misli daha az katın. 24 saatten fazla bekletmeyip boşaltın ve temiz su doldurun.

Yapraklara sabah çok erken saatlerde su fısfıslayın.  Besinli su fısfıslama ise, ortamın esintili olması şartıyla karanlık saatlerde haftada bir-iki defa gibi yapılabilir. Bunun büyük faydası olur.

Sulama: Mart’tan Ağustos’a kadar olan büyüme döneminde oda sıcaklığındaki kireçsiz su ile bolca sulanmalı, toprak nemli tutulmalı ve yaprak hunisindesu bulundurulmalıdır. Kışın Ekim’den Şubat’a değin olan dinlenme döneminde verilen su azaltılmalı ve yaprak hunisinde su bulundurulmalıdır.

Sıcaklık

Fazla serinde ıslaklık ya da kök ortamında havasız yoğun nem guzmanyaları çürütücü hastalıklara yol açar.

Kışın ortam soğuk oluyorsa sulama sıklığını daha seyrek tutun. Su fısfıslama yapmayın. Odayı sık sık havalandırmalısınız.Güneş de hayati önem taşır soğuk odalarda. Yoksa guzmanyalarınızı mantar hastalıkları öldürür. Yaprak aralarına hafif ılık su doldurarak susuz kalmalarının önüne geçebilirsiniz ama suyu birkaç saat sonra boşaltın.

Gelişme ve çiçeklenme döneminde 18-20 derece kışın 15 derece sıcaklığa gereksinim gösterir.

Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever. Doğrudan güneş ışığından korunmalıdır

Üretme

Uygun şartlarda bakılırsa guzmanya birkaç yıl sonra en az 8-10 adet olur.

Fidelerin ayrılıp dikilmeleri ile üretme..

Yavruları ana guzmanyadan kesip saksılara dikme zamanı çok önemlidir.Gece ısısı 20C derecenin yukarılarında durdukça gelişmeleri pek mümkün değil. O süreçte dinlenmeye geçerler. En iyi zaman ilkbahar ortalarıdır. İkinci en iyi zaman yaz sonu.

Dipte oluşan yavruları ayırmakta acele etmeyin. Anaya bağlı olarak daha hızlı büyürler. Ayırmak için anasının yarısı büyüklüğe gelmeliler. Kaç yavru varsa bekleyin büyüdükleri kadar büyüsünler. Çok sıcak ya da çok soğuk zamanlarda hayatta kalabilmeleri zor olur. İlkbaharda, gece ısısı 10C derecenin altına düşmediği günlerin başlaması tam zamanıdır. Fideleri diktikten sonra gece boyu açık pencereden dışardan esinti almalılar. Bu çok iyi olur. Hayata tutunup gelişim göstermeleri garantidir.

Anadan ayırma zamanı geldiğinde saksıdan sökün. Temiz bir bıçakla anaya bağlı oldukları yerlerinden kesin. Yavrularından ayrılmış ana guzmanyanın yaprakları sağlıklı ve gücü yerinde gibi görünüyorsa atmayın kendi saksısına aynı toprağıyla tekrar dikin. Yeni yavrular verme ihtimali var. Olmazsa sonra söküp atarsınız.

Saksı ve Toprak

Guzmanyaları büyüklüklerine göre yarım litrelik küçük saksılara, saksı hacminin 2/3si kadar toprak doldurarak dikebilirsiniz. Toprağın niteliği önemlidir. Saksı küçük olması gerekiyor çünkü guzmanya kökleri pek gelişmez. Gereğinden büyük saksılarda köklerin havasız kalması ve çürümesi riski çok fazla. Bir diğer incelik de bitki büyüyüp ağırlaşacağından dolayı saksısının da ağır olması gerekliliği. Küçük ebatlarda ağır çömlek saksı günümüzde bulunmuyor. Ağırlık saksının dibine ağır çakıllar koyarak ve toprak karışımında ponza taşı ve kuvars kumu kullanarak sağlanabilir. Bu iki madde ayrıca toprağın havadar, süzek ve çürümeleri önleyici olması açısından şart zaten.

Saksı Değiştirme: Her 2-3 yılda bir Nisan ayında yapılır.

İdeal toprak karışım: 3 ölçü eleyip ince tozundan arındırdığınız lifli poşet toprak + 1 ölçü orkide çam kabukları + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü kuvars kumu. Bütün bunları birbirleriyle güzelce karıştırın.

Saksının dibine ağır çakılları yerleştirin. Çakılların ara boşluklarını kuvars kumuyla tamamlayın. Sonra saksıyı karışımla doldurun ve guzmanya fidenizi dikin. Dip ağırlığı sayesinde fideler büyüdüğünde saksı kolayca devrilmez.

Çiçeklenmesi

Bir yaşına veya iki yaşına geldiklerinde çiçek açarlar. Bir yaşına geldiklerinden itibaren direkt güneşe daha fazla alıştırın. Guzmanyaları direkt güneşten fazla korumak bir çiçek açtıklarında (çiçeklerin daha uzun süre dayanabilmesi için), bir de fidelerin yeni saksılara ekildiği ilk yılda önemlidir.

Hastalıkları

Çeşitli bitki bitleri musallat olabilir. Hiç bit görmeseniz bile haftada bir yaprakları ıslak bezle silerek ya da duş altında yıkıyarak daima tertemiz tutmalısınız. Hem yaprak temizliği gelişimi için önemlidir.

Kökten başlayan çürümeler ya da çiçek sapı çürümeleri yanlış bakım ve gereksiz sulamalar sonucudur. Çiçek sapı zaten çiçek solunca dipten kesilir. Vakitsiz çürümesi kötü ama pek tehlikesi yok. Yeter ki çürüme dibe doğru ilerlemesin. Yerinin havadar olması, esintiler alabilmesi guzmanyaların gelişimi ve sağlıklı kalabilmeleri için şart. Bunlara dikkat edilmesi gerekir.

kauçuk çiçeğinin bakımı

Kauçuk çiçeği ev, ofis ve iş yerleri gibi yaşam alanlarımızda kullanabileceğimiz iri ve hoş yapraklı bir süs bitkisidiir. Yapraklarını belirli aralıklarla yeniler. basit bakımı, hızlı gelişimi ve her ortama kolay uyum sağlamasından dolayı çokça tercih edilen bir bitkidir.  Doğada bir çok çeşidi bulunur.

Kauçuk çiçeği direk olarak gün ışığına maruz kalmamalıdır. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevirilmelidir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir.

Kauçuk çiçeği, az ışıkta kaldığı zaman yeteri kadar beslenemez dolayısıyla yaprakların çürümesine ve sararmasına neden verir.

Kauçuk çiçeği, yazın haftada iki kere, kışın ise, haftada bir kere saksı üstten sulanmalıdır. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir. Sulama esnasında kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalı ve çiçeğe dökülen su saksının dibinde en fazla akşam sulamış isek, sabah saksı kabında biriken su dökülmelidir. Böylelikle bitkinin toprağında oluşabilicek koku ve haşerelerin oluşmasında engel olunacaktır. Sulamada temel kural bitkinin toprağı kurudukça su verilmeli, toprağının kuru yada sulu olduğunu anlamamız için, toprağına parmağımıza batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlayabiliriz. Islak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirememiş olduğundan sulamamızı bir sonraki sulama gününe bırakmalıyız.

Kauçuk çiçeği rüzgar akımı alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Rüzgar çiçeğimizi salladığı için bitkinin sapında oynamalar ve toprağın köküne hava akımın girmesine sebep vermektedir. Buda çiçeğimizin ömrünü azalttığı gibi çiçeklerin yapraklarında sararma ve çürümelere sebep verir. Örneğin : Kapı ağzı ve pencere gibi açılan ve rüzgar alan yerlerden çiçekler kesinlikle uzak tutulmalı.

Kauçuk çiçeği, yaprakları solduktan sonra bitkinin tekrar yapraklarını tazelemesi ve yenilemesi için çürüyen yapraklar makas yardımı ile kesilip şekillendirilmesi gerekmektedir. Budanan dalın hava almaması için üzeri soğuk silikon, mum yada yakıcı olmayan yapıştırıcılar ile kapatılabilir.

Kauçuk çiçeğinin toprak değişimi iki – üç yılda bir yapılabilir. Ancak her yıl toptak ilave edilmelidir. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken husus, değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksısının en fazla bir numara büyüğüne dikilmelidir.

Kauçuk çiçeğinin yaşam alanlarımızda bulunmasını istiyor ama koyacağımız ortam gün ışığından uzak kalıyor ise bitkilerimizin yapraklarının dökülmesine neden oluyor ise sağlıklı kalması için bizlerin bitkilerimize yardımcı olması gerekir. Bunun için çiçeklerimizi doğal ortamlarına uygun hale getirmek ve ışık alması için üstünden aydınlatıcılarla destekleyebiliriz. Saksı çiçeklerinin büyük bir bölümü aydınlığı sever, bu gün ışığı olmalı, olmayan bölgelerde ise, aydınlatıcılar ile desteklenmeli. Karanlıkta kalan bitkiler yapraklarını döker, sararmalar ve solmalar oluşur. Daha az ışık alan bitkilere, daha az su verilmelidir.

Kauçuk Çiçeğine neler zarar verir.

1 – Bitkinin aşırı derecede sulanması
2 – Bitkimizin saksı deliklerinin kapalı olması ve suyun deliklerden tabağına çıkmaması
3 – Hastalanmış bitkinin diğer bitkilere yakın olması
4 – Toprağının kalitesiz olması veya vitaminin yetersiz kalması
5 – Bitkimizin yapraklarında oluşan hastalıklar ve mantarlar Sinek, solucan veya yapışkan gibi pamuksu hastalıklar bitkimize zarar vermektedir.
Bu gibi hastalıkları ve haşereleri bitkimizde gördüğümüzde, ziraat ilaçları satan firmalardan bitkimizden bir yaprak veya toprak götürerek oluşan hastalıkları göre ona uygun ilaçları alıp kullanma klavuzuna uyarak kullanınız.

Ortanca çiçeğinin bakımı

Ortanca (Hydrangea):

Çoğu dış mekanı süsleyen çiçekli bitki muhteşem çiçekleri ile ünlüdür.

Ortanca (Hydrangea) bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:

*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.

*Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına veçiçeklerine fayda sağlamaz.

 

*Hava akımlarından kolay etkilenen ortanca bitkisi bu etkiden korunmalıdır.

*Kış aylarında ortancanın bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir.

Sulamada en önemli unsurlar;

 

-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

 

-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır.

 

-Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.

 

-Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir.

 

-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde olmalıdır.

 

-Sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su ile yapılmalıdır.

 

-Ortancada çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.

 

*Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.

*Sık sık saksı değiştirmek, büyük olan saksılar ortancanın gelişmesine çok büyük engellerdir.

Ortanca (Hydrangea) Bitkisinin Çoğaltılması:

* Ortancanın çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.

*Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur.

*Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni ortancaları oluşturabiliriz.

*Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.

Antoryum Çiçeğinin Bakımı

Antoryum (Anthurium):

 

En kolay yetiştirebileceğimiz çiçekli bitkilerden biridir. Bu gösterişli bitki yapraklarının ve çiçeklerinin muhteşem görüntüsü ile hep göz önünde olan bir bitkidir.

Antoryum (Anthurium) bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:

*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.

*Güneş ışığını gören kısımlar ışığa doğru bir eğilimde bulunur. Bu eğilmeleri engellemek için çiçeğin gölgede kalan kısımlarını belirli aralıklarla değiştirmeliyiz.

*Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak çiçeğin yapraklarına ve köklerine zararlıdır.

 

*Hava akımlarından kolay etkilenen antoryum bitkisini bu etkiden korunmalıdır.

 

*Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.

 

*Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan mayısta yapılmalıdır.

 

*Antoryum bulunduğu yerde başka cisimlerle temasta bulunmamalıdır.

 

Sulamada en önemli unsurlar;

 

-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.

 

-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.

 

-Su toprağın her tarafına ulaştırılmalıdır.

 

-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su dökülmelidir.

 

-Antoryumda çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.

 

*Antoryum bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 12 °C nin altında olmaması gerektiğidir.

 

*Antoryum bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer.

*Yılın belirli gününde sararmış veya çürümüş yaprakları makas yardımıyla budanmalıdır.

Antoryum (Anthurium) Bitkisinin Çoğaltılması:

*Antoryum bitkisinin gelişimi pek hızlı olmaz. Boyu çok fazla uzamaz.

*Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan antoryum derhal ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır.

*Bu yönteme kökten ayırma yöntemi denilmektedir. Kökten ayrılan 2.bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek çiçek açar ve diğer bitkide tekrar kök vermeye başlar.

*Antoryumun çoğaltılması en uygun zaman mayıs ayıdır.

*Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.

*1. ve 2. antoryumumuza da aynı sulama, yetiştirme ve bakım işlemlerini uygulamalıyız.

Menekşe çiçeğinin bakımı

Menekşe:

Her yılın çoğu döneminde çiçekli muhteşem çiçek en küçük yerlerde bile yer bulduğundan çok ünlü bir çiçektir.

Menekşe bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:

*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.

*Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına veçiçeklerine fayda sağlamaz.

 

*Hava akımlarından kolay etkilenen Menekşe bitkisi bu etkiden korunmalıdır.

*Kış aylarında menekşenin bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir.

Sulamada en önemli unsurlar;

-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

 

-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için Haftada en az iki kere sulanmalıdır.

 

-Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.

 

-Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir.

 

-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde olmalıdır.

 

-Sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su ile yapılmalıdır.

 

-Menekşede çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.

 

*Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.

*Sık sık saksı değiştirmek, büyük olan saksılar menekşenin gelişmesine çok büyük engellerdir.

Menekşe Bitkisinin Çoğaltılması:

*Menekşenin çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.

*Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur.

*Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni menekşeleri oluşturabiliriz.

*Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.

Aloe vera Çiçeğinin Bakımı

  • Aloe Vera çiçeği direk gün ışığına maruz kalmamalıdır.Bolca gün ışını sever. Hızlı büyüyebilmesi için aydınlık yerlere ihtiyaç duyar. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevirilmelidir.Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir.
  • Aloe Vera çiçeği az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemez bunun için çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir.

Aloe vera nasıl sulanmalı

  • Aloe Vera çiçeği, yazın haftada en az 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir. Sulama esnasında kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalı ve çiçeğe dökülen su saksının dibinde en fazla akşam sulamış isek, sabahleyin tabakda biriken su dökülmelidir. Böylelikle bitkinin toprağında koku ve haşerelerin oluşmasına engel olunacaktır.Sulamada temel kural bitkinin toprağı kurudukça su verilmeli, toprağının kuru yada sulu olduğunu anlamamız için, toprağına parmağımızı batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlayabiliriz. Islak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirememiş olduğundan sulamamızı bir sonraki sulama gününe bırakmalıyız.

Aloe vera nerede yetişir

  • Aloe Vera çiçeği rüzgar akımı alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Kış aylarında çiçeğin bulunduğu ortam sıcaklığı 14 ile 15 derecenin altına düşmemelidir. Rüzgar çiçeğimizi salladığı için bitkinin sapında oynamalar ve toprağın köküne hava akımın girmesine sebep vermektedir. Buda çiçeğimizin ömrünü azalttığı gibi çiçeklerin yapraklarında sararma ve çiçeklerinde solmalara sebep verir. Örneğin : Kapı ağzı ve pencere gibi açılan ve rüzgar alan yerlerden çiçekler kesinlikle uzak tutulmalıdır.

Aloe vera nasıl budanır

  • Aloe Vera çiçeği dallarının üzerindeki çiçekler solup geçtikten sonra bitkimizin bir daha çiçek açması için solan yaprakları kesilerek budanmalı ve kesilen bölgenin içine hava akımının girmesine engel olmak için, üzeri kapatılmalıdır. Örnek: Soğuk silikon, mum yada yakıcı olmayan yapışkanlarla  kapatılabilir.

Aloe vera toprağı değiştirme

  • Aloe Vera çiçeğinin toprak değişimi yılda 1 kere sıcak ayların başlangıcı olan Nisan ayında yapılmalıdır. Toprak seçiminde humuslu ve lifli toprak kullanmak gelişimini iyi yönde etkiler. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken husus, değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksısının en fazla bir numara büyüğüne dikilmelidir.

Aloe vera Vitamin Kullanımı

  • Aloe Vera çiçeğimize, vitamin kullanırken dikkat edilmesi gereken husus, çiçeğimiz yaprakları ve çiçekleri sağlıklı ise bu dönem içerisinde vitamin kullanmak zorunda değiliğiz. Çiçeğimizin çiçekleri solmuş ve budamasını yapmış isek bu dönemde bitkimizin hem çiçek açması hemde gelişmesi için seralar ve mağazalarda satılan çiçek vitaminlerini kullanma koşullarına uyarak bitkimize besin desteği verebiliriz. Örnek: Genelde besinler 1LT suya bir kapak ölçeğinde vitamin dökülür, iyicene karıştırılan suyla vitamin bulunduğu ortamdaki çiçeklere sulamadaki standart ölçeğimizle ilaçlı suyu bitkilerimize onbeş günde bir yada ayda bir uygulayabiliriz.

Aloe vera ışığı severmi ?

  • Aloe Vera çiçeklerimizin yaşam alanlarımızda bulunmasını istiyor ama koyacağımız ortam gün ışığından uzak kalıyor ise bitkilerimizin yapraklarının dökülmesine, çiçeklerinin de açmasına ve sağlıklı kalması için bizlerin bitkilerimize yardımcı olmamız gerekir. Bunun için çiçeklerimizi doğal ortamlarına uygun hale getirmek ve ışık alması için üstünden aydınlatıcılarla destekleyebiliriz. Saksı çiçeklerinin büyük bir bölümü aydınlığı sever, bu gün ışığı olmalı, olmayan bölgelerde ise, aydınlatıcılar ile desteklenmeli. Karanlıkta kalan bitkiler yapraklarını döker, sararmalar ve solmalar oluşur. Daha az ışık alan bitkilere, daha az su verilmelidir.

Aloe vera ya neler zarar verir

 

 

  • 1 – Bitkinin aşırı derecede sulanması
    2 – Bitkimizin saksı deliklerinin kapalı olması ve suyun deliklerden tabağına çıkmaması
    3 – Hastalanmış bitkinin diğer bitkilere yakın olması
    4 – Toprağının kalitesiz olması veya vitaminin yetersiz kalması
    5 – Bitkimizin yapraklarında oluşan hastalıklar ve mantarlar Sinek, solucan veya yapışkan gibi pamuksu hastalıklar bitkimize zarar vermektedir.
    Bu gibi hastalıkları ve haşereleri bitkimizde gördüğümüzde, ziraat ilaçları satan firmalardan bitkimizden bir yaprak veya toprak götürerek oluşan hastalıkları göre ona uygun ilaçları alıp kullanma klavuzuna uyarak kullanınız.

Aloe vera Nasıl çoğaltılır

  • Aloe Vera çiçeğinin çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olur. Bitki köklerinden ayrılıp ufak bir saksıya dikilip sulama ve bakımına devam edilmelidir.

Spatifilyum Çiçeği Bakımı

Spatifilyum saksı çiçeği ev, ofis ve işyerlerimizi renklendiren ve bulunduğu ortama saflık ve sadelik katan beyaz ve güzel çiçekleriyle spatifilyum en sevdiğiniz saksı bitkilerinin arasına girecektir. Boyları 40 cm ile 100 cm arasında değişmektedir. Spatifilyum bol ışık sever. Direk güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Işık alan bölge ışık aldığı yöne doğru eğildiği için haftada bir kez bitkinin yönü ışık almayan tarafı, ışık yönüne çevrilmelidir. Cam önü kapı önü gibi rüzgar akımına maruz kalacak yerlere koyulmamalıdır, aksi takdirde yapraklarını döker. Kış aylarında düzenli olarak haftada 1 kere , yaz aylarında ise hava sıcaklıklarının artmasından dolayı düzenli olarak haftada 2 kere sulanmalıdır. Sulamada kullanılan su kabı ve ölçek değiştirilmemelidir. Sulama yaparken en önemli nokta suyun ısısının oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir, aksi halde çiçeğin kökleri ve yaprakları zarar görür. Spatifilyum saksı çiçeği, sulanmalar esnasında doğal olarak toprakta azalmalar olacağından, bitkinin saksısına azaldığı dönemlerde üst taraftan toprak ilave etmek spatifilyum çiçeğimizin daha sağlıklı yetişmesine katkı sağlayacaktır. Sulamadan sonra saksının altındaki kapta biriken su, böceklenme ve koku olmaması için dökülmelidir.

Evde ve Saksıda Papatya Nasıl Yetiştirilir ?

Çiçekler içinde en sevilenlerden olan papatya yetiştirilmesi ile ilgili olarak genelde evde yetişir mi yoksa yetişmez mi sorususu sorulur durur. Kafanızda cevaplanmamış soru kalmasın diye papatyalar ile ilgili yararlı bazı bilgileri sizlere sunmak istiyoruz.

 

İklim: Tıbbi Papatya iklim koşulları durumundan seçici değildir . Hem Bir nemli hem bir de kuru bölgelerde yetişir . Nem ve yüksek olmayan ısı verimi yükseltir; ama uçucu yağ verimine ve kalitesine tesiri yoktur . Yaz yağmuru bol kalan yerlerde sonbahar ekiminden bitki gelişimi aksi etkileneceğinden randıman ve uçucu yağ kalitesi düşük olabilir . Az gün koşullarında uzun gün bitkisi olarak hiç çiçek açmamaktadır . Rozet halinde kıs soğuklarına sağlam olup , ilk çıkışta kıs donlarına hassastır .

Toprak: Yüksek kalitede iyi ürüne humusça zengin kumlu topraklarda erişilebilir . Humus eksikliğinde randıman düşmektedir . Papatya değişik asitlik derecelerindeki topraklarda yetişmektedir , ama normal ile yüksek asitli toprakları seçim eder . 5 – 6 lık pH da maksimum çiçek verimi ve uçucu yağ ölçüsü oluşmaktadır . Yüksek asitli topraklarda papatya gösterişli metal toplamaktadır .

 

Münavebe: Arka arkaya ekilebilir kalan papatya ön bıktı talebi yoktur; ancak tahıl ile çapa bitkilerinden bir an önce sonra ekimi uygundur .

 

Ekim: Papatyada doğrudan tohum ekiminde 2 basit metot vardır bir . sonbahar ekimi 2 . ilkbahar ekimi

 

İlk ürün hasadından bir an önce sonra pullukla çok derin olmayan bir işlem yapılmalıdır . Ecnebi ot sorunu olmayan , iyi yapıdaki topraklarda ve çok senelik papatya yetiştiriciliğinde pulluklu sürüme şart yoktur . Tohum yatağı derin olmamalıdır . İyi derlenmiş ince yapılı bir tohum yatağı hazırlanmalıdır . Ekimden öncelik olarak ekim alanı tekrar bir merdane  işlenir .

 

Sonbahar ekiminde çeşide karşı ekim sonundan kasım sonuna civarında ekim yapılaması uygundur . Ekim süreci bitkinin kış soğuklarına dayanabilmesi için 6 – 8 yapraklı döneme ulaşması durumundan mühimdir . Kışlık ekim az gün koşullarında uzun bir vegetatif ilerleme olanağı sağlar ve bu sayede yüksek randıman alınır . İlkbaharda randıman düşmektedir .

 

Çok senelik üretim yapılacaksa hasattan bir an önce sonra hasat artıkları temizlenin ve derin bir sürüm yapılmaz ve sonbaharda benzer tarlada tekrar çıkma olabilir ( dökülen tohumlardan ) . Bu biçimde dökülen tohumlarla yapılmış olan ekimde randıman düşüşü olmaz . Ekim rüzgârsız havada yapılmalıdır Tohum ince kum veya benzeyen bir şeyle karıştırılır ve ekilir . Dekara 200 – 300 gram arası tohum atılır . Papatya gün ışığında çimlenen bir bitki olduğu için ekimden bir an önce sonra üstü toprakla kapatılmamalıdır . tam olarak Rüzgârla uçmasını önleyecek biçimde ekim çizgisi yapılmalıdır . Sıra arası mesafesi iklim ve toprak kurallarına karşı 15 – 45 santimetre aralarında değişir .

 

Gübreleme: Papatya azot seven bir bitki olduğu takdirde çok azot çok boylanmaya ne sebeple olabilir . Azotla çiçek verimi ile yağ oranı yükseltilebilir ama kabul görmeyen vegetatıf aksamlar çiçekten 2 kat çok gelişir . Uçucu yağ içeriği gübreleme sonucu etkilenmiyor olsa da birleşim etkilenecektir .

 

Sulama: Tohum ekiminden bir an önce sonra toprakta yeteri nem yoksa koşulacak gösterişli olmayan bir sulama çimlenme ve çıkışa yararlı olacaktır . Sonrasında ise bitkinin gelişimi toprak ve yağış miktarına karşı sulama yapılıp yapılmayacağına hüküm verilmelidir .

 

Yabancı Ot Mücadelesi: Son bahar ekimlerinde bitkinin çıkışından bir an önce sonra ve onu takıp eden ilkbaharda makine çapasıyla toprak işlenmelidir . 4cm e civarında tırmıkla tarla islenebilinir ( 6 yapraklı devreye civarında ) . Yüksek verimli çeşitlerde meşgul bir bakım gereksinimi vardır . Papatya bu vaziyette çapa bitkisi statüsünde bulunmaktadır .

 

Hastalık ve Zararlılar: Bütün ürüne kayıp verebilecek bir hastalığa veya zararlıya rastlanmamıştır .

 

Kimyasal Mücadele: Şu an papatya tarımında kullanım alanına müsade verilmiş bir kimyasal yoktur . Hedeflenen kaliteye ulaşabilmek için ecnebi otlarla uğraş etmek kaçınılmazdır .

 

Hasat: En uygun hasat süreci çiçeklerin 2/3ünün açıldığı vakittir . Çiçek açma çağından bu yana 2 defa hasat edilebilir . Hasat elle toplama veya tarakla hasat yapılmaktadır . Tıbbi papatya tarımının geliştiği ülkelerde hasat , hasat makineleri ile yapılmaktadır .

 

Kurutma: Hasattan bir an önce sonra en geç 2 saat içerisinde çiçekler kurutma adına nakledilmeli ve kurutma işlemine başlamalıdır . Yoksa içeriğinde mühim farklılıklar meydana gelmektedir . Artan ısı derecesi ile uçucu yağ oranında düşüş yaşanmaktadır ( kamazulende %30 civarında ve apigeninde %40 civarında ) . Kurutma kuru ve nemsiz bir ortamda yapılmalıdır . Bitkilerin sergi kalınlığı 5 santimetre’yi geçmemelidir .  tam olarak Yoksa kızışma ve küflenme olabilir . Kurutma oranı 4 , 5:1 ve5:1 dir . Droglar iyi havalanmış odalarda 25 derecenin altında depolanmalıdırlar .

 

Ambalajlama: Kalite ve kullanım alanına bağımlı olarak ürünler değişik paketlenmektedirler . Mesela eczaneler için karton veya ahşap kasalarda paketlenmeli , kesinlikle plastik ambalajlar kullanılmamalıdır .

 

Verim: Papatyadaki randıman yüksekliği çok değişkendir . Toprak , iklim ve seçilen çeşide karşı randıman 100 kg/da ile 200 kg/da aralarında değişir . Uçucu yağ verimi %5’in üstünde kalan çeşitler seçim edilmelidir . Yüksek kaliteli uçucu yağa sahip tipler kıyasen düşük ürün verse de işletmeler açısından fazladan çok seçim edilirler .

Saksıda Papatya Bakımı İle İlgili Bilgi

Bir Akdeniz bitkisi olarak bilinen Papatya , yaz aylarında doğada açan çiçekleri yardımıyla bütün kişilerin beğenisi şampiyon çok senelik otsu yapıya sahip bir bitkidir . Ülkemizde Ponpon Papatya olarak tanınan ” Matricaria ” cinsi papatyalar ilk olarak Akdeniz Bölgesi olmak üzere birden çok yerde yetiştirilmektedir . Compositae familyasına ait olan bir bitki  Papatya , günümüzde birden çok ilginç kültür türü olsa da doğada yabani olarak yetiştiğinde solgun ya da beyaz nitelik çiçeklere sahiptir . Kokulu çiçek açan türleri de yer alan Papatya’nın çiçek tablasının iç yapısı boşluk halindedir . Ilıman iklimlerde yetişen bu bitki , bir takım türlerde değişmekle beraber genellikle Nisan sonu , Haziran baş çiçek açar .
Baharın habercisi olarak da tanınan Papatyalar , bahar sonlarında meşgul güneşin ve ılıman iklimin yardımıyla çabuk bir biçimde çiçek açtığından Mart ayından bu yana ekim yapılabilir . Dış mekanda Papatya yetiştirilmesi Mart en başında Papatya tohumlarının ekilmesiyle başlar ve izini süren dönemde de bitki çabuk bir büyüme sürecine girer . Çok ince bir tohum yapısına sahip olan Papatya’nın araziye çok sık sık bir biçimde ekilmemesi gerekir . İnce tohumların çabuk filizlenebilmesi ve bitkinin ergen duruma ek olarak çabuk gelebilmesi amaçlı mesafeli ekim yapılması gerekir . Papatya’nın bir öte özelliği de , ince tohumların üst kısmına toprak atılmadan ekilmesi gerektiğidir .
Papatya tohumları üstünde açık kalacak biçimde ekilir ve hafifçe bastırıldıktan bir sonra ilk suyu verilir . Tohumun ekilmesi anında çok basınç uygulanması filizlenme işleminin gerçekleşememesine ne sebeple olabileceğinden , bastırılma işlemine uyarı edilmesi gerekir . Papatya ekimi anında mesafeli ekim yapılmaması , tohumların üzerinin kalın bir toprak tabakasıyla örtülmesi ya da toprağın çok bastırılarak sertleştirilmesi buna benzer durumlarda eyreltme işlemi uygulanarak bitkinin ek olarak sağlıklı bir biçimde gelişmesi sağlanabilir . Bu tür durumlar Papatyaların çok cılız bir biçimde gelişmesine ya da hiç gelişmemesine ne sebeple olduğu buna benzer bitkinin çok uzayarak yapısının bozulmasına da neden olabilir .
Papatya toprağı seçiminde toprağın hafif bir oranda killi olmasına da uyarı edilmesi gerekir . Serada bahar en başında yapılmış olan ekimler daha önce toprağın havalandırılması , bitkinin ek olarak çabuk büyümesini sağlayacaktır . Papatya killi toprak haricinde kireçli toprakları da seven bir bitkidir ancak topraktaki kireç oranın da çok çok olmamasına uyarı edilmelidir . Çiçekleri uzun saplı olduğu amaçlı güneş ile arası çok güzel olan bir bitkidir Papatya , açık alanların haricinde bordür bitkisi olarak da yetiştirilebilir . Yabani Papatyaların boyları 15 – 30 santim aralarında olmasına rağmen günümüzde kültür ortamında üretilen bir takım bodur türleri de bulunmaktadır .

  • 1
  • 2
как заказывать с алиэкспресссоздание и продвижение сайтов петербургкупить полуавтомат сварочный